torsdag 29 april 2010



Detta mina damer och herrar är en Stevia. Eller i vardagligt tal, en sockerplanta. Redan för något år sedan ville jag odla denna lilla sockersöta växt, men det gick verkligen inte att få tag i den som planta. Den såldes som frö som aldrig grodde och frågade man efter den i växtbutikerna harklade sig biträdet och sa att de inte fick säljas.
På Plantagen gjorde man faktiskt reklam för växten i ett raklamblad men när jag störtade dit för att köpa den möttes jag av nya harklingar.

Hur kan då en liten planta av detta oansenliga slag bara harklas bort med flackande blick?

Tittar man lite närmare på etiketten som följer med plantan, ni vet en sådan där liten etikett där man kan få information om hur man ska få den att trivas optimalt, ser man att saker och ting fortfarande är lite hysch-pysch.
Under rubriken utseende får man en liten redogörelse för hur stor den blir och hur blomningen ser ut.
Under rubriken växtplats är det heller inga hemligheter,
Det är när man når rubriken egenskaper som hemlighetsmakeriet börjar. Där har man helt sonika satt en vit lapp över texten som börjar med; Bladen används som...
Mer än så får man inte veta. Lite nyfiken kan man ju vara och titta under klisterlappen där texten fortsätter...sötningsmedel till allt utan det vita sockrets negativa egenskaper. Ettårig och känslig för kyla.

Mina vänner jag har alltså framför mig något som förmodligen använts som sötningsmedel i årtionden runt om i världen. Det påverkar inte blodsockret och kan därför användas av diabetiker och är ett flertal gånger sötare än socker..."utan det vita sockrets negativa effekter".

Sockerbolagen har kämpat hårt för att göra Steviafröna infertila, se till så att plantan harklades bort. Nu står den här. Känns nästan som att jag tagit mig an något olagligt.

Jag är beredd om sockerbolagsfarbrorn knackar på.

tisdag 27 april 2010



Hittade en bunt helt fantastiska negativ hos mormor och morfar. Och då går det ju inte att motstå att framkalla dem.
Lyckliga jag som har en så fin morfar!

måndag 26 april 2010



Drottningholm ligger kvar. Idag bjöds det till och med på Royalistiskt djupblå himmel och sol. Jag såg varken Konungen eller Drottningen, vilket var en stor besvikelse. Jag får snart åka tillbaka, med avtalad tid för fika i parken.

fredag 23 april 2010



Enskede krog bjöd på uteservering och trevlig gryta. Kaffe på maten och liten kaka.
Ibland känns livet rättvist.

torsdag 22 april 2010



Att sitta i bilkö ligger tveklöst på min topp 3-lista över saker som känns meningslöst, tråkigt och andefattigt. Man kör 2 meter, stannar, kör 1,5 meter, stannar. Röda baklyktor så långt ögat når.
Idag hamnade jag bakom en bil med bokstavskombinationen GYN, ett litet glädjeämne.

Radion på, en och annan bra låt.
Men så lyfte jag blicken lite. Tittade mig omkring. Såg en matte som lekte med sin hund. En man som passerade ivrigt talande med vad som såg ut att vara sig själv, jag såg iallafall ingen handsfree eller liknande.

Vindrutetorkaren gnisslade inget alls på rutan, regnet var ihållande.
Men det gjorde inget. Jag satt ju där jag satt. Funderade lite. Hann till och med komma på vad jag skulle äta till middag.

För första gången någonsin kände jag faktiskt att det var okej att sitta där i gamla Bettan.
Nu håller vi tummen för att det håller i sig.

onsdag 21 april 2010



Den här sorgliga synen mötte mig idag.
Hur får man sallad att trivas och vara pigg i kylskåpet? Jag har aldrig lyckats tror jag. Det spelar ingen roll hur ekologisk den än är. Så fort den kommer innanför min tröskel, gråter den och vill dö.

Lite ledsamt.

tisdag 20 april 2010



Det är väldigt lite som kan mäta sig med en riktigt god kopp kaffe när man är kaffesugen. Just vid ett sådant tillfälle spelar det egentligen ingen roll i vad man får sitt kaffe. Idag var just ett sådant tillfälle. Jag gick ifrån Kanel & Kardemumma i trakterna av Värmdö med ett leende på läppen och en pappersmugg i handen.

Nöjd. Tillfredsställd.

söndag 18 april 2010



Jag vill inte citera Zacharias Topelius text Videvisan men jag medger att det är svårt att låta bli när man ser dessa ulliga, gulliga kaninsvansar.
Ska vi komma överens om att detta är ett vårtecken? Ska vi tumma på att det inte faller någon mer snö nu, eller att det blir några fler frostnätter?

Vi tar i hand på det!

lördag 17 april 2010



Var det vulkanen vid Eyjafjallajökull som svärtat himlen idag? Eller vad det kanske lite av Guds eget tungsinne som vilade över Stockholm? Förmodligen bara ett vanligt återkommande enkelt aprilväder.

fredag 16 april 2010



Så kom den då. Den härliga lådan från Årstiderna. En låda som gör mig till en lite nyttigare människa. Ekologisk frukt och grönt i en liten ask utanför dörren. Känns nästan för bra för att vara sant.

onsdag 14 april 2010



Säljs i butik nära dig. Lingonvecka. Kärt barn har många namn: Sylt i tratten, Tant Röd, Indianer i kanoten, Blodigt allvar, Tomtevecka eller kort och gott Röd avgång.

tisdag 13 april 2010



Jag visste att man pratade med hjälp av flaggor på sjön. Men jag visste inte att det som liknar den finska flaggan betyder "upphör med det ni gör" och enligt Nautisk uppslagsbok också med tillägget "och vänta på min signal".
Detta fick jag lära mig på Jimmys Steakhouse i Hammarby Sjöstad.

söndag 11 april 2010



Årets första utomhusfika är alltid minnesvärd. I år avlöpte den stillsamt i Gamla Stan i sällskap av mor med väninna. Det intogs Cafè latte och tårtbit i chokladform.
Trivsamt, soligt, fräscht.

fredag 9 april 2010



Att klä om en bokhylla var en ny upplevelse för mig.
Med lacklim upp till öronen kändes det faktiskt som att Kalle Ankas ljuvligt grälla serievärld från tidigt sjuttiotal fick nytt liv.

Jag tror jag ska gå tillbaka till seriebutiken och köpa några tidningar till. Att läsa. Att titta på. Skamlöst billiga små konstverk. Jag blir glad av färgerna och den naiva berättelsen.
Kalle Anka, Långben och Björnligan är kanske en ny läsfavorit.

torsdag 8 april 2010



Påsken har passerat, men jag bjuder ändå på kyckling.
Framgrävd vid Årstavikens södra strand.
Pip på dig lilla kycklingen!
Välkommen åter nästa år!

onsdag 7 april 2010



Morfars gamla cykellykta för karbid.
Sådana här vackra saker görs inte längre.
Det svär jag på.

tisdag 6 april 2010



Röd korv är ju ändå alltid röd korv.
Så sa en klasskamrat i gymnasiet vid något tillfälle. Oj vad rätt hon hade.
Samma klasskamrat hävdade också bestämt att Selma Lagerlöfs roman "Herr Arnes penningar" handlade om en kille med taskig ekonomi.

fredag 2 april 2010



Lilla mangoskottet. Attans vad glad jag blev när du stack upp din spröda tofs. Nu hänger det på mig och nyansen på mina gröna fingrar hur livet ter sig för dig.

Jag önskar dig lycka till!