fredag 17 april 2015



















Om man bortser från dagens iskalla och genomruskiga aprilregn så tycker jag mig se att våren är på gång riktigt bra. Det knoppas och det gör ju att man hoppas, såklart. Länge har jag haft alldeles för varm jacka på mig och för några dagar sedan tog jag steget fullt ut och plockade ur fingervantarna från fickan innan jag gick hemifrån. Det fick jag bittert ångra idag. Till och med bilen varnade med Ice alert. Franska bilar gör tydligen det när temperaturen understiger tre grader Celsius. Idag var det alltså stjärtvärme på i bilen igen.

I helgen begav vi oss till Österbybruk, känt för sina välbevarade vallonbruk. Med hjälp av tyska experter byggde Gustav Vasa upp ett järnbruk specialiserat på krigsmaterial. Numera finns bara den vackra herrgården kvar och de gamla arbetarbostäderna. 
En kort bit därifrån tog den här stigen sin början. Med träskmark på båda sidor kändes det nästan lite trolskt att vandra där. Träden stod med rotknölarna djupt i vattnet och hade inte de friska vårvindarna blåst om öronen så hade man nästan kunnat tro att man befann sig i Amazonas träskmarker. Men istället för att få lyssna till färgglada Arapapegojor, fick vi nöja oss med en och annan nyvaken humla som surrade bland grässtråna. Man kan inte få allt.
Österbybruk och i synnerhet Vallonbruken var vackert. Jag kan mycket väl tänka mig att åka dit igen när sommaren målat träden i grönt.

Vår eller inte. Lill-Bettan har fått sommardäcken på. Jag tror hon tyckte det kändes skönt att få hänga av sig vinterbroddarna för denna gång. Ett tips dock till alla som kör med aluminiumfälgar. Efterdra bultarna och gör det i tid. Idag fick jag erfara vikten av det. Det började knacka betänkligt när jag körde. När jag svängde tilltog det och jag fick ganska snart svänga av för att se vad som stod på. Efter ett samtal med Peugeot rådde de mig att titta till bultarna. Jag kan väl säga så här, om jag inte plockat fram fälgkorset och dragit åt dem där och då hade jag fått uppleva samma sak som farmors syster Kajsa en gång gjorde. Hon satt och körde i godan ro och blev omkörd av sitt eget däck. Efterdra visste jag ju att man skulle göra, men kanske inte att man var tvungen att göra det så tätt inpå däckbyte.
Dagens tips alltså: Efterdra bultarna ordentligt redan efter några dagar så slipper ni obehagliga överraskningar.

Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar