måndag 25 mars 2013



















I helgen var det tänkt att Hornbach skulle få sig ett besök. Butiken som helt klart ligger på topp tre över affärer jag gärna besöker. Den här gången skulle jag köpa en säck med jord inför kommande örtplanterning. Dessförinnan ville gommen få sitt i form av fika och det skulle ju underlätta om man kunde hitta någonting i närheten. Det är vid dessa tillfällen som man oftast hittar små smultronställen. En bit ifrån Botkyrka ligger det anrika Sturehofs slott. Till en början hette det Averhulta men fick sannolikt sitt nuvarande namn efter Svante Stenson Sture. Denna arma krake som blev kallblodigt mördad under Sturemorden på Uppsala Slott i slutet av 1560-talet. Svante Stenson Sture och hans ättlingar ägde Sturehofs slott i mer än ett halvsekel.

Numera serverades det alltså kaffe och allehanda hembakt i gårdsstugan och det kunde vi givetvis inte missa. Jag åt en nöt och kolapaj som var så söt att jag för första gången i världshistorien fick lämna en bit kvar på tallriken. Men kaffet slank ner lätt som en plätt och var gott! En kort promenad från Sturehofs Slott låg en liten keramikverkstad. Där samsades krukor och fat i grälla färger, en riktig energikick i färgskalan.

Detta lilla smultronställe kommer definitivt att få sig ett besök senare i år, när gräset fladdrar grönt och isen har gått upp.

Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar