onsdag 20 mars 2013



















Jag odlar ekar i en kruka i fönsterkarmen. Små, små ekar som ska växa sig resliga och kraftfulla. Personligen tycker jag att eken är något av det vackraste som finns i trädväg. Tänk om de kunde viska till oss vad de sett genom åren. I helgen gick jag genom ett markområde där ekarna stod som statyer och vakade över allt levande och dött, och har så gjort i hundratals år.

Häromdagen såg jag att fröfirman Impecta sålde frön från Mammutträd. Detta träd som är den största av alla levande organismer på jorden. Den växer vilt i Sierra Nevadas bergstrakter i Kalifornien och kan bli upp emot 4000 år gamla. Det högsta uppmätta trädet når inte mindre än 94,9 meter ovanför markytan och har ett stamomfång på närmare 34 meter. 

Tänk er 4000 år tillbaka i tiden. Det går nästan inte att ta in. Som jämförelse kan nämnas att Bronsåldern börjande ungefär då. Det är en svindlande tidsperiod minst sagt. Hade det lilla mammutfröet hamnat i nordisk jord så hade det varit tvungen att stå pall för Järnåldern, Vikingatiden, Medeltiden, Stockholms blodbad, Vasaätten, Anckarströms skott mot Gustav III, Första och Andra Världskriget och fortfarande 4000 år senare slå nya skott och frodas. Hisnande, inte sant?

Då förstår man hur liten tid vi människor lever på jorden. Det gäller att ta vara på den tid man har, livet är skört, allt för skört.

Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar