lördag 6 april 2013



















En riktigt lång promenad ledde så småningom till Kastellholmen. Vattenståndet är en hel meter lägre än normalt och i tidningarna har de skrivit om ett vrak som blivit synligt till följd av detta. Det går ju knappast att bara låta en sådan sak passera utan inspektion. Inte sedan 1940-talet har man kunnat se skeppet så tydligt som nu. Vad jag förstod handlar det förmodligen om resterna efter det danska örlogsfartyget Grå Ulven från 1600-talet. 
Enligt Sjöhistoriska museets arkeologienhet, lär det röra sig om ett så kallat erövringsvrak, skepp som den svenska stormakten tog med sig hem efter strider till sjöss och som sedan sänktes. Under sin glans dagar var skeppet uppskattningsvis 40 meter långt och utrustat med flera kanoner. Totalt har man hittat sju kanonkulor ombord, som troligen låg i ballasten.


Det är en häftig känsla att se lämningar från något som seglade på våra vatten för så lång tid sedan. Återigen svindlar tanken. Hur såg Stockholm ut då? Hur doftade det i den stad som under 1600-talets senare hälft befolkades av närmare 45 000 personer? Med vilka verktyg byggdes skeppet som nu åter ser dagens ljus? Jag får nog ta och googla ett tag till.

Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar