tisdag 22 november 2011



















Ett säkert tecken på att julen närmar sig är butikernas livliga julskyltningar. De börjar tidigare och tidigare för varje år och årets tomtehysteri är inget undantag. Kungsträdgårdens julmarknad insvept i saffransdoft och pepparkakor är ett annat säkert julkort. Men när Skeppsbrons jättegran i Kinneviks regi monteras upp vid vattnet, ja då kan man vara säker på att julen står för dörren på riktigt. 
Storslaget ska det vara, som alla år. En äkta Disneygran som mäter 36 meter från gatsten till toppstjärna. Visserligen en meter kortare än rekordnoteringen, men icke desto mindre imponerande. Om någon för hundra år sedan föreslog att man skulle "montera" upp en julgran mitt i Stockholm på det sätt som nu görs, skulle folk förmodigen ha skrattat. Vaddå montera upp? Jo, för exakt så går det till om man vill ha en gran som är precis så fin som en gran ska vara. Minutiöst och exakt in i minsta detalj.

Stammen fraktas dit för sig och grenarna vid sidan av. Sedan sammanfogas de på klassiskt hemmabyggemanér med borr och skruv, kanske även trälim. Ett tiotal personer arbetar med att tillverka granen. Det är allt ifrån skogshuggare och smeder till timmermän, som lägger ner tiotals timmar på att få granen i ordning. Lagom till klockan 15 den första advent tänds de 5000 lamporna under högtidligt firande med glöggservering och barnkörsackompanjemang. Fint som snus! Glöm aldrig det om i år är året då du vill fira in Advent riktigt storslaget.

Nu ska jag vila mig lite!
Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar