onsdag 4 augusti 2010



Ok. Det här med lappar i tvättstugor har man ju hört talas om. Jag har inte sett någon förrän nu. Trots det ilskna budskapet blev jag alltså på gott humör av se den sitta där. En livs levande tvättstugelapp. Min första...
Vad kan man då läsa ut av den här lappen?

1. Att det är en person som blivit riktigt illa berörd av att se hur skitig tvättstugan var. Alltså själva orsaken till att lappen skrevs.

2. Att personen i fråga förmodligen arbetar på Banverket eller har en nära anhörig som gör det. Loggan på papperslappen gör det enkelt att spåra. Det kan inte vara så många i huset som jobbar där. Via loggan för Banverket kan vi förmodligen ganska lätt få fram namnet på lappskrivaren.

3. Att personen först tejpat fast lappen på almanackan men ångrat sig eftersom den syntes för dåligt, rivit bort den och satt den på väggen bredvid bokningstavlan istället. Det kan givetvis vara någon annan som gjort detta, men vi förutsätter helt grundlöst att det är lappskrivaren .
Kanske kan vi då få en uppfattning om att lappskrivaren antagligen är väldigt mån om att alla ska se det som skrivits. Alltså har vi att göra med en sorts lappexhibitionist.

4. Att personen som författat lappen är stereotypt heteronormativ och förutsätter att allas mammor är dem som hållit rent och snyggt under uppväxten. Har antagligen kärnfamiljen som rättesnöre för vad som är riktig familj, samt med inställningen: Du får gärna vara homo, men kladda inte på mig.

5. Att lappförfattaren antagligen är van att ha det rent och snyggt hemma. Äger en riktigt bra dammsugare och dammtorkar flera gånger i veckan.

6. Att han eller hon har sett så många tvättstugor i sin dag att det tillslut gick att kora den här till den värsta någonsin. Tyder på att vederbörande flyttat mycket. Kanske har bott utomlands och tillbringat många timmar på tvätterier.

Analys och konsensus:
Lappen har författats av en kvinna i medelåldern. Tämligen nyseparerad från en man som aldrig tog ansvar för hushållssysslorna (läs tvätten). Faktum är att detta var själva grunden till separationen. Hennes utflugna barn är bortskämda glin som aldrig ens städade sina rum. Nu har hon fått nog. Hon tar ut sin ilska och ångest över oss andra, som INTE städat upp ordentligt efter oss. Men om sanningen ska fram, blir hon aldrig nöjd. Det har hon aldrig blivit.

Imorgon ska jag tvätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar